MAN breidt Stage V motorenrange verder uit

Als een van de eerste motorenbouwers in de branche presenteerde MAN met de D2676 LE487 in 2020 een maritieme, af-fabriek Stage V gecertificeerde zescilindermotor aan. In 2021 geeft MAN dat succes een vervolg met de lancering van een complete Stage V gecertificeerde motorenrange.

De nieuwe lijn MAN motoren dekt de hele vermogensrange van 290 kW (394 pk) tot 882 kW (1200 pk) af. De verbeterde, duurzamere motoren zijn zowel geschikt voor nieuwbouw als voor hermotorisering van bestaande schepen. Daarnaast is MAN op dit moment de enige motorenbouwer met een maritieme Stage V LNG-motor oplossing.

Duurzaam commitment
Karel Schuurman, Manager Sales Marine Engines bij MAN Rollo, is opgetogen over de aankondiging van deze complete lijn. Hij vertelt: “Met deze Stage V motorenrange is MAN een van de eerste fabrikanten, zo niet de allereerste, die een complete fabrieks-gecertificeerde motorenrange levert. Dus geen after-market oplossing waar nog een externe keuringsinstantie aan te pas moet komen, maar af-fabriek een volledig Stage V gecertificeerde en onder klasse gekeurde oplossing, speciaal voor binnenvaartschepen. Dit is het resultaat van het duurzame commitment van MAN aan de binnenvaartmarkt.”

Compact en modulair
Niet alleen de volledige Stage V certificering levert klanten voordeel op, ook het ontwerp van de motoren is tot stand gekomen met het oog op gemak en voordeel voor gebruikers. Het SCR-nabehandelingssysteem, wel of niet gecombineerd met een Diesel Partikel Filter (DPF) systeem, is compact en modulair. Dit vergroot de mogelijkheden voor installatie in krappe machinekamers. Omdat bij MAN de ureuminjectie in de SCR-katalysator elektronisch geregeld is, heeft dit systeem geen extra compressor nodig. Dit betekent een lagere investering en een kortere installatietijd.

Talloze mogelijkheden
De hele MAN Stage V motorenrange is specifiek maritiem en kan volledig geclassificeerd geleverd worden. Vanaf Q3 2021 is de hele range te bestellen en vanaf Q1 2022 worden de motoren geleverd. De Stage V certificering geldt voor zowel voor zowel voortstuwings- als generatormotoren, wat een breed scala aan mogelijkheden oplevert voor dieselelektrische voortstuwing of andere toepassingen aan boord.