Het Besluit Emissie-eisen Middelgrote Stookinstallaties (BEMS) geldt vanaf 1 april 2010 voor alle middelgrote, nieuwe installaties in Nederland. Het BEMS is inmiddels onderdeel van het Activiteitenbesluit* geworden en per 1 januari 2017 is zij ook van toepassing op alle bestaande installaties. In het BEMS staan grenzen aan emissiewaarden gespecificeerd en worden voorschriften gegeven voor metingen en onderhoudskeuringen van middelgrote stookinstallaties met als doel het verbeteren van de luchtkwaliteit. De bovengrens binnen het BEMS ligt op 50 MWth** en de ondergrens is op 130 kWth gesteld. Stookinstallaties die bedoeld zijn als noodvoorziening en die minder dan 500 uur per jaar draaien, zijn uitgezonderd van het BEMS. Hieronder leggen wij u uit waar u rekening mee dient te houden.
Wat is een stookinstallatie binnen het BEMS?
Binnen het BEMS verstaat men onder een stookinstallatie een installatie waarin men brandstof verbrandt met (onder andere) als doel het opwekken van warmte. Men heeft het dan bijvoorbeeld over stationaire installaties zoals (CV-) ketels, gas- en dieselmotoren in Warmte Kracht Koppeling en gasturbines. Maar bijvoorbeeld ook afvalmeeverbrandingsinstallaties vallen onder deze regelgeving mits het doel van de installatie energie- en/of warmteopwekking is. Het BEMS heeft ook betrekking op installaties die gestookt worden op biogas, vloeibare of vaste biomassa, diesel, kolen en stookolie.
Wat houdt het BEMS eigenlijk in?
Het BEMS stelt emissielimieten vast voor stookinstallaties voor stikstofoxiden (NOx), zwaveldioxide (SO2) en koolwaterstoffen (CxHy). Voor dieselmotoren zijn alleen NOx en SO2 van toepassing en daarnaast uitstoot van stof. Er wordt daarnaast op basis van het vermogen van de motor binnen het BEMS nog een onderscheid gemaakt. Het gaat hier om motoren boven en onder een vermogensgrens van 2.500 kWth. Voor motoren onder die grens geldt de CxHy limiet niet en mag de NOx-uitstoot bovendien hoger zijn dan voor motoren boven die grens. De NOx-limiet voor motoren boven een vermogensgrens van 2.500 kWth bedraagt 100mg/Nm3 NOx.
Wat houdt dit nu precies in voor de motoren van MAN Rollo?
De vraag hierbij is of een motor boven of onder de grens van 2.500 kWth valt. De 2.500 kWth is terug te rekenen naar een hoeveelheid elektrisch vermogen. Afhankelijk van het rendement en een paar andere zaken betekent 2.500 kWth ongeveer 950 kWe elektrisch vermogen. De gasmotoren van MAN Rollo gaan tot een vermogen van 530 kWe. Dat houdt in dat de gasmotoren onder de vermogensgrens van 2.500 kWth vallen.
De NOx-limiet voor motoren van MAN Rollo is vastgesteld op 340mg/Nm3 (3% O2). De nieuwste MAN motoren voldoen aan deze limiet. Voor de oudere MAN motoren zijn, afhankelijk van het type, maatwerkoplossingen voorhanden. Deze variëren van een upgrade van het ontstekingssysteem tot het installeren van een dynamische lucht-brandstof regeling.
Neem contact op met Dennis van Leeuwen van MAN Rollo voor verdere informatie:
d.vanleeuwen@manrollo.com / +31 (0)623 961 413
** Zie www.infomil.nl
*kWth: thermisch vermogen
MAN Rollo BV
Koraalrood 17
2718 SB Zoetermeer
PO box 595
2700 AN Zoetermeer
The Netherlands
T: +31 (0)79 3683683
United Kingdom
Trans Tech House
Gelders Hall Road
Shepshed
Loughborough
Leicestershire
LE129NH
United Kingdom